Bronnen

Het maken van een stamboom is een hele puzzel. Gelukkig is steeds meer informatie op internet beschikbaar. Toch blijven andere bronnen noodzakelijk om een stamboom volledig te krijgen.

Stamreeks

De stamboom van de familie van Groenewoud die in Geneanet.com is opgebouwd, is formeel een stamreeks. We gaan terug in de mannelijke lijn tot de oudst bekende voorvader. In ons geval is dat Henricus van Groenewoud, geboren in 1667. Het moet mogelijk zijn nog verder terug te komen, maar dat vergt een behoorlijke tijdsinvestering. Het fysieke bezoek aan archieven is dan noodzakelijk.

Kwartierstaat

Als je alle voorouders betrekt in de stamboom, dan verdubbel je  met elke generatie het aantal personen in het schema. Dit is een kwartierstaat. Het gaat zo: van een echtpaar zijn er vier ouders, die vier ouders hebben acht grootouders en zo waaiert de stamboom uit tot een ongekend groot aantal waarnemingen. Bij 9 generaties kom je dan op 29   = 512 afstammelingen. Wij beperken ons dus tot een stamreeks, maar noteren als we dat tegenkomen wel het voorgeslacht van aangetrouwde familie. Bijvoorbeeld Willem van Groenewoud (1870 – 1826) is getrouwd geweest met Margaretha de Jong. Haar ouders zijn Johannes de Jong en Jacoba Verroen. Zo zijn er al 163 verschillende familienamen in de stamboom van Van Groenewoud op een bestand van 518 personen. We noteren ook alle broers en zusters, dus de stamboom van de familie Van Groenewoud is een uitgebreide stamreeks.

IMG_0385

Informatie voor een stamboom

Het begint met mondelinge overlevering. Je ouders vertellen verhalen over hun ouders en grootouders.

Dan zijn er de trouwboekjes, geboortekaartjes, bidprentjes, overlijdenskaarten, rouwadvertenties en fotoboeken en losse foto’s.

De burgerlijke stand die vanaf 1811 door gemeenten wordt uitgevoerd is voor de recente geschiedenis een belangrijke bron van informatie. Die is te vinden in de geboorteregisters, huwelijksregisters en overlijdensregisters.

Dan is er literatuuronderzoek. Voor Utrecht en omgeving is er het Genealogisch Repertorium van E.A. van Beresteyn. Dit naslagwerk is te raadplegen in de studiezaal van Het Utrechts Archief.

Bijzonder nuttig is het Centraal Bureau voor Genealogie. Een deel van het archief  is digitaal te benaderen.  De website WieWasWie ontsluit ook informatie over onze voorouders.

Raadpleeg ook de Koninklijke Bibliotheek. Hierin staan alle publicaties van Van Groenewouden.

Voor kunst kunnen we terugvallen op het Geheugen van Nederland, de Atlas van Stolk in Rotterdam, het Teylers Museum en het Rijks Museum in Amsterdam.

Het Meertens Instituut kan ook aanknopingspunten bieden bij genealogisch onderzoek.

Omdat de familie Van Groenewoud grotendeels komt uit Utrecht en omgeving, is het Utrechts Archief een belangrijke bron van informatie. Een goed startpunt kan ook archieven.nl zijn.

Daarnaast komt een deel van de familie uit Leiden. Een goede informatiebron is ‘Erfgoed Leiden en Omstreken’. De digitale stamboom bevat ook veel verwijzingen naar Van Groenewouden die voorkomen in de registers van de burgerlijke stand in Rotterdam.

En verder Google natuurlijk. Het is verbazingwekkend hoeveel informatie je al op het spoor komt met de goede input.

Combineren en deduceren

Ten slotte is het een kwestie van combineren van alle informatie. Informatie in de stamboom zelf vergelijk je met die uit andere bronnen.

Maar nogmaals: uit de familie zelf kan nog heel informatie komen.