Familiewapen

Hieronder ziet u het familiewapen van ‘Van Groenewoud’.

Heraldiek

Dominant in het familiewapen ‘Van Groenewoud’ is de haan. We zien er drie van afgebeeld op een schild. De haan staat allereerst symbool voor waakzaamheid. Een verwijzing naar de vertelling van de lijdensweg in de bijbel is hiervoor  illustratief. Maar de haan staat ook voor toorn, vreugde en verstand. De haan staat daarnaast voor overwinning op de duisternis. Met zijn gekraai verdrijft hij de duisternis en roept hij het licht aan. De haan is ook de windwijzer op menige kerktoren en staat zo symbool voor het wijzen van de weg, het geven van richting. Ook is de haan strijdlustig en onverschrokken.

Verder zien we een traliehelm op het familiewapen, een kwartslag naar links gedraaid. De veren eromheen vormen het dekkleed, dat over de helm werd geschoven en op de schouders gedragen. Het diende ter bescherming van felle en warme zonnestralen.

Wapen van Woudenberg

Wapen van Woudenberg

Op het schild staan drie hanen afgebeeld. Het wapen van Woudenberg (provincie Utrecht) heeft dit overgenomen van het wapen van ridderhofstad Groenewoude. Het wapen wordt al in het manuscript van heraut Gelre genoemd voor Jacob van Groenewoude (rond 1400). Het wapen van Woudenberg is te zien in een gebrandschilderd raam van de Hervormde Dorpskerk. In Woudenberg staat ook huis Groenewoude, waaruit de verbinding tussen Woudenberg en de familienaam (Van) Groenewoud blijkt.

Een gedachte over “Familiewapen

Reacties zijn gesloten.