Categorie archief: Nieuws

Een nieuw bericht over de familie Van Groenewoud

Bericht van overlijden Herman van Groenewoud

Herman van Groenewoud, mei 2016
It is with sadness that the family of Herman van Groenewoud announce his passing on Saturday, May 7, 2016 at the age of 89.
Herman was predeceased by his wife of 60 years, Rita and by his sister Willy in the Netherlands.
He is survived by his son, Ernst and his daughter, Mariet (Scott Rynax) as well as his adult grandsons, Nicholas Rynax (Jaime Sturgeon) and Jared Rynax.
Herman immigrated to Canada from the Netherlands with his wife in 1950.  Their children were born in Quebec and Saskatchewan before the family made Fredericton their home in 1965.  After completing his education, culminating with his Doctorate of Science, he was employed by the federal department of Natural Resources as a research scientist in Forest Ecology.
Herman enjoyed a wide variety of interests which included starting Kingsclear Mushrooms.  Another great pleasure of his was to spend time at the family cottage on Little Magaguadavic Lake, which his son helped him build in the late 1970’s.  Over the years there have been many family gatherings at this very special place.
Herman’s request for no visitation or funeral service will be respected.  For those who wish, memorials to the charity of the donor’s choice would be appreciated by the family.

Napoleon steekt in 1812 de Berezina over

Waarom aandacht voor de veldtocht  in 1812 door Napoleon naar Rusland? Wilhelmus van Groenewoud (1803 – 1842) vervaardigde de litho ‘Napoleon steekt in 1812 de Berezina over’ met hierop afgebeeld de chaotische terugtocht door het Franse leger over de rivier Berezina. Deze rivier ligt tegenwoordig in Wit-Rusland.

De veldtogt in Rusland, door W.P. d'Auzon de Boisminart
De veldtogt in Rusland, door W.P. d’Auzon de Boisminart
Terugtocht over de Berezina
Terugtogt over de Berezina, door het Fransche leger op den 27e en 28e Nov. 1812, Wilhelmus van Groenewoud

 

 

 

Aanval door Napoleon op Rusland

Met het grootste leger uit de Europese geschiedenis tot dan trok Napoleon met ongeveer 500.000 man op 23 juni 1812 Russisch Polen in. Er zijn ook schattingen dat het leger uit wel 650.000 man bestaat. Kort tevoren had Napoleon een bod voor vrede gestuurd naar Sint-Petersburg, maar hierop kreeg hij geen antwoord. Er zat toen niets anders voor hem op om ten strijde te trekken. De omvang van het leger maakte het voor de Russen lastig om de strijd aan te gaan. Zij trokken zich terug, een strategie die later bekend werd onder de tactiek van de verschroeide aarde. De Russen zorgden er namelijk voor dat niets bruikbaars in handen kwam van de Fransen. Waterputten werden vergiftigd, alle voorraden aan voedsel werden vernietigd.

Moskou als keerpunt

Toen de Fransen in september 1812 Moskou innamen, was de stad verlaten en stond deze in brand. Intussen was het Russische leger aanzienlijk gegroeid en vormde een bedreiging voor Napoleon. Door gebrek aan voedsel waren de Fransen gedwongen zich terug te trekken. De Franse troepen werden in de rug en de flanken aangevallen door de Russische soldaten. Intussen werd het ook steeds kouder en hierop waren de Fransen slecht toegerust.

De Berezina als hindernis tijdens de terugtocht

Op 23 november 1812 kwam Napoleon met een ernstig verzwakt leger aan de noordoever van de rivier de Berezina. Zij wilden de brug oversteken bij het plaatsje Borisov, maar de Russen waren er eerder en verwoestten de brug. Weliswaar trokken de Russen zich na strijd terug, maar de Fransen zaten intussen van alle kanten ingesloten. Napoleon gaf opdracht om bij Stoedzjonka twee bruggen te bouwen, een voor de infanterie en een voor de cavalerie, althans voor wat daar nog van over was. Opmerkelijk is dat het voornamelijk Nederlandse bruggenbouwers waren die deze twee bruggen onder barre omstandigheden wisten te bouwen.

De terugtocht over de Berezina

Ondanks de extreme kou en de moeilijke omstandigheden waren de bruggen vrij snel klaar. Al op 26 november 1812 konden de eerste troepen als de bruggen over.  Intussen moest strijd geleverd worden met de Russen. Op 27 en 28 november 1812 trokken overdag troepen van Napoleon over de beide bruggen. Op 28 november vielen de Russen de Fransen op beide oevers aan. Een van de bruggen bezweek onder de last van de overtrekkende soldaten met materieel. Tegen de avond van die 28e november 1812 liet de Franse generaal Eblé de laatste nog weerbare troepen de brug oversteken. Vlak voordat de Russische manschappen de brug zouden bereiken, gaf hij opdracht de brug in brand te steken. Een (groot) deel van de troepen bleef dus achter en viel in handen van de Russen.

Aanzienlijke verliezen

De verliezen aan beide kanten waren bijzonder hoog. Naar schatting verloor het legever van Napoleon bij de Berezina wel 25.000 man, de Russen vermoedelijk 15.000 man. In het Frans is de rivier de Berezina nog steeds een begrip in het spreekwoord: ‘C’est la Berezina ‘, wat zoveel betekent als een kritieke, ongewenste situatie.

Litho van Wilhelmus van Groenewoud

De originele litho is opgenomen in de collectie van de Atlas van Stolk in Rotterdam, inventarisnummer 12189, Van Stolknummer 6151 (1). Hieronder is de toelichtende tekst opgenomen:

Onderschrift onder een prentje, lithografie van Wilhelmus van Groenewoud.
Onderschrift onder een prentje, lithografie van Wilhelmus van Groenewoud.

Een afbeelding is oorspronkelijk opgenomen in een gedenkschrift ‘De Veldtogt in Rusland’, door majoor W.P. d’Auzon de Boisminart, tweede uitgave, 1840. Meer recent is de litho opgenomen in het boek ‘Bedreigd door Napoleon’, door Renger E. de Bruin, uitgegeven in 2012.

VOC

De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) spreekt nog altijd tot de verbeelding, omdat het symbool staat voor Hollandse koopmansgeest.  De VOC was een groot handelsnetwerk dat handel dreef met veel Aziatische landen. Het was de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. De VOC is opgericht in 1602 door de Staten-Generaal op initiatief van Johan van Oldenbarnevelt en heeft bestaan tot 1799 toen het geliquideerd werd na nationalisatie.

De Coxhoorn

Een van de schepen die de VOC had laten bouwen voor transport naar en van Azië, was de Coxhoorn. Het schip was gebouwd in 1728 in Amsterdam. Het had een lengte van 120 voet (39,4 meter) en een laadvermogen van 450 ton. De Coxhoorn voer met een bemanning van 85 tot 120 koppen. Een van die ‘koppen’ was een ‘van Groenewoud’.

Hendrik van Groenewoud

Op 28 maart 1736 treedt Hendrik van Groenewoud in dienst van de VOC in de functie van Hooploper. Dat is een helper van de matrozen, een matroos in lage rang, ongeoefende matroos. De datum van indiensttreding maakt het mogelijk om zijn eerste vaart te traceren. Hij voer toen met de Coxhoorn van Fort Rammekens (in Zeeland bij Ritthem vlak bij de monding van het voormalige kanaal van Welzinge) naar Batavia. De reis ging via Kaap de Goede Hoop. De reis onder leiding van schipper Gerrit Bijleveld duurde van 28 maart 1736 tot 3 oktober 1736. De terugreis onder leiding van schipper van Simon Mulder was van 31 december 1736 tot 5 september 1737.

Op de hoogte blijven

Op de hoogte blijven van nieuws over ‘Van Groenewoud’? Volg dan het nieuws op Facebook. Daar is een aparte groep aangemaakt voor Van Groenewoud. Meld je aan en  ontvang automatisch updates in je tijdlijn.

Header Facebook vangroenewoud groep

Hier kun je zelf ook nieuws delen met de anderen, evenementen voorstellen en organiseren of vragen stellen. Deze website en Facebook zijn samen de bronnen om op de hoogte blijven van alle nieuws over de familie van Groenewoud.

Jan Aertsoon van Groenewoud

Het is bijzonder als je een akte of document aantreft daterend van vóór 1811, het jaartal waarin de burgerlijke stand is ingevoerd. Heel bijzonder is het als je iets vindt van bijna twee eeuwen daarvoor.

Huwelijk

Op 2 november 1633 trouwt in Utrecht Jan Aertsoon van Groenewoud’ met Marrichgen Cornelis Cornelissoondochter. De vermelding is hier terug te vinden en verwijst naar ‘Het Utrechts Archief‘.

Huwelijksakte Jan Aertszoon van Groenewoud met Marrichgen Cornelis Cornelissoondochter, 2 november 1633

Twee generaties kunstenaars

In de 19-e eeuw zijn er twee kunstenaars geweest in de familie van Groenewoud met dezelfde voornaam: Wilhelmus. Beiden niet onverdienstelijke kunstenaars.

De eerste leefde van 1803 tot 1842 en heeft werk nagelaten dat nu nog bestaat en in catalogi vermeld wordt. Zijn werk is ook t zien in ‘het Geheugen van Nederland‘.

De jongste Wilhelmus (1860 – 1940) was ook een kunstenaar van wie werk bewaard is gebleven. Zijn naam en werk is terug te vinden in de database van het Teylers Museum in Haarlem.

Klik hier om het werk te zien van beide telgen uit het geslacht ‘Van Groenewoud’, beiden met de voornaam ‘Wilhelmus’.

Statistieken

De familienaam (van) Groenewoud komt in de statistieken volgens Facebook ongeveer 450 maal voor op de wereld. Vooral in Nederland (269). In de Verenigde Staten 116 maal, Canada 23 maal, het Verenigd Koninkrijk 9 maal en in Australië 5 maal.

statistiek aanwezigheid van de familienaam (van) Groenewoud

 

Op de website Classmates.com komt de naam (van) Groenewoud 443 keer voor (december 2013). Bedenk wel dat de naam ook voorkomt als wijk of als schoolnaam.

 

 

Van Groenewoud

Hier is informatie te vinden over de familie Van Groenewoud. Van oorsprong komt de familie Van Groenewoud uit Nederland, uit de buurt van Utrecht. Nu wonen de familieleden niet alleen meer in Nederland, maar ook in Canada, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Australië, Engeland en  Zwitserland en misschien in nog wel meer landen.

Iedereen die iets over de historie van de familienaam of andere wetenswaardigheden weet, mag informatie aanleveren.